Заповніть форму
та наш менеджер зв'яжеться з вами якнайшвидше
Блог | Потоки

Як підвищити врожайність соняшника: топ ефективних правил від експерта

Низька врожайність соняшника у 2020 році призвела до зростання цін як на саму культуру, так і на соняшникову олію. Прогнози рекордного врожаю в Україні, обумовлені збільшенням посівних площ, зазнали краху через посуху в південних і центральних регіонах, в результаті чого насіння соняшнику зібрали на 3 млн. тонн менше, ніж в минулому сезоні. У зв'язку із такою ситуацією, ми вирішили разом з експертом - агрономом і селекціонером Олександром Карпенко розібратися, які методи і підходи допоможуть підвищити врожайність соняшника і досягти найкращих результатів.

 Правило № 1: Правильно обираємо гібрид

 Одне з перших правил для досягнення ефективного результату - правильно підібраний гібрид, який пристосується до певних умов вирощування.  Наприклад, для регіонів з високим ступенем поширення вовчка слід обирати стійкий до паразита соняшник, у посушливих регіонах рекомендується вибирати гібриди з підвищеною посухостійкістю і енергією росту.
 «У нас селекційна компанія, тому своє життя я і мій батько присвятили тому, щоб створювати гібриди, які будуть стійкі до будь-яких кліматичних умов.
На сьогоднішній день і у нас, і в портфоліо інших компаній є набір гібридів, які найкраще розкривають свій потенціал в конкретних умовах. Тобто, потрібно розуміти, які погодно-кліматичні умови, які умови по фону того ж вовчка.  Підібраний гібрид може десь трішечки програвати по одному показнику, але буде розкривати максимальний потенціал при сумі цих показників. Наприклад, висока олійність часто має зворотну кореляцію з врожайністю і рослина в принципі може трохи відставати за іншими характеристиками.  Тоді при створенні гібрида доводиться йти на компроміс - десь в пріоритет йде стійкість або висока олійність, десь велика врожайність. Однак з часом прогрес рухається до того, щоб ми поєднували ці характеристики. Тому у нас є набір гібридів, які підходять до конкретних умов, мають високий рівень стійкості, демонструють хорошу продуктивність, десь більше, десь менше.  Звичайно, ідеально було б мати один універсальний гібрид, який підходить до всіх умов.  Але так не буває», - зазначив Олександр Карпенко.

Правильне і збалансоване живлення рослин - запорука успіху


Правильне і збалансоване живлення рослин - запорука успіху

 За словами нашого експерта, дуже важливо приділити увагу правильному живленню соняшника: «Воно повинно бути збалансоване, з урахуванням споживаних елементів: макроелементів і мікроелементів.  Соняшник дуже вимогливий в цьому плані, тому потрібно розуміти, які грунтові умови для вирощування і наскільки грунт забезпечений цими важливими елементами».

 Калій

Соняшник, як ніяка інша культура, споживає дуже багато калію. Його достатня кількість позитивно впливає на процеси фотосинтезу і вуглеводного обміну.  Про це, взагалі-то, багато хто забуває, оскільки часто соняшник вирощують у південно-східному регіоні, де чорноземи насичені цим елементом. Завдяки потужній кореневій системі соняшник самостійно видобуває весь необхідний калій з ґрунту. Однак, коли рослина потрапляє в грунтові умови, де спостерігається нестача калію, то, як наслідок, ми отримуємо недобір врожаю. Крім того, калій дуже істотно впливає на олійність.

 Фосфор

Також обов'язково живлення фосфором. Фосфор сприяє розвитку кореневої системи, що дуже важливо для соняшника, адже він дістає вологу з глибоких горизонтів грунту. Також даний елемент відповідає за закладку репродуктивних органів, кількість квітів у кошику. При оптимальній кількості фосфору прискорюється ріст і розвиток рослини, волога використовується більш раціонально, в насінні накопичується більше масла.

 Бор

Соняшник дуже чутливий до нестачі цього елемента. Бор відповідає за розвиток пилку, запилення, підвищує кількість насіння в кошику, підвищує загальний вихід врожаю. Бор дуже потрібен для вегетації, особливо в період наливу.  Даний елемент бажано вводити дрібно, а не за один раз, тому що може не засвоїтися.

 Превентивний захист соняшнику від хвороб


Фунгіциди - це хімічні засоби захисту рослин, які використовуються для боротьби з грибковими захворюваннями. Сучасні препарати впливають на процеси метаболізму патогена, а також стимулюють захисні процеси в організмі культурних рослин.
За словами селекціонера, раніше значення фунгіцидів недооцінювали. Є думка, що в певних умовах, при належному догляді можна уникнути розвитку хвороб, однак це не завжди так.  Вони еволюціонують, пристосовуються і можуть розвиватися в абсолютно різних умовах.  Превентивне застосування фунгіцидів важливе не тільки, коли хвороба вже розвинулася і Ви намагаєтеся зберегти урожай, але і для того, щоб в принципі не допустити її появи: «Нам необхідно зберегти потенціал, який створював селекціонер, вкладаючи свої сили та душу.  Щоб це зробити, потрібно працювати в справжніх реаліях, і тому ми рекомендуємо два способи обробки, але в деяких умовах досить і одного. Протруювання насіння повинне бути обов'язково. Часто буває так, що протруєння фунгіцидами достатньо для того, щоб забезпечити здорове зростання і розвиток рослини.  Однак хороший агроном повинен розуміти, де і на якому полі може бути присутня ще одна проблема - із шкідниками, комахами, які можуть пошкоджувати проростки. Тому може знадобитися і обробка пестицидами».

 Правило густоти посіву

Правило густоти посіву

Так як зараз настало глобальне потепління, з'являється все більше і більше посушливих регіонів, а деякі площі і зовсім переходять в статус пустелі, напівпустелі. Це несприятливе явище для аграріїв і тому дуже важливо звертати увагу на правильну густоту посіву, густоту формування рослин, і бути уважними до роботи в посушливих умовах. На таких територіях важливо не загущати посіви і сіяти соняшник в кількості 55-60 тис. насіння на гектар.  Пояснюється це тим, що при більш розрідженому посіві у соняшника більше можливостей дістати необхідні елементи і вологу з ґрунту, тоді як при занадто густому посіві можлива велика конкуренція, що веде до швидкого виснаження ґрунту і, як результат, до дуже низького урожаю.
 «Звична густота від 60 до 70 тисяч на гектар в деяких випадках вже знижується до 45-50. Якщо особливо жорстка посуха, потрібно розуміти, що ресурс, який може використовувати рослина залежить від площі. При великому загущенні соняшник не може сформувати достатній урожай, формуються кошики дрібного розміру, і, відповідно, дрібне насіння. Чим менше насіння, тим менше буде врожайність і олійність - більше лушпиння, менше ядра. Тут потрібно оптимальне співвідношення площі живлення. Час від часу важливо проводити експерименти на різних полях, різних грунтових умовах, різних кліматичних умовах по роках, щоб приходити до оптимального варіанту.  Все більш актуальним стає розріджений посів, особливо в південних, східних областях», - сказав фахівець.

 Планування сівозміни


 Такий момент, як сівозміна бажано планувати.  Вкрай часто землекористувачі сіють культури без урахування сівозмін, що призводить до зниження врожайності і родючості грунтів. Прагнучи отримати швидку вигоду, аграрії втрачають більше, ніж отримують, і більш того, потім витрачають зайві гроші на усунення проблем, які виникли в результаті нераціонального землекористування.
Такої ж думки дотримується і агроном Олександр Карпенко: «На жаль, сьогодні у багатьох випадках економічна складова дуже важлива і багато спеціалістів, наприклад, сіють соняшник по соняшнику.  Це дуже виснажує ґрунт.  Повинно бути влагонакопичення, а якщо сіяти таким чином, то в подальшому не доводиться очікувати гідних врожаїв. Повинно бути чергування культур, це сівозміна - мінімум 2 культури, а в ідеалі і зовсім 3-4.  Також важливо проводити комплекс заходів щодо збереження вологи і її накопичення. Затримання взимку, боронування грунту після зими, закриття вологи - елементарні принципи, які потрібно пам'ятати і реалізовувати. Час від часу дуже важливо робити глибоке розпушування лапами до 40-45 см, оскільки таким чином зривається плужна підошва і формується сприятлива структура для підняття вологи по капілярному тиску з глибинних горизонтів ґрунту».

 Індивідуальний підхід і ретельний контроль


 Звичайно ж, як і в будь-якій галузі, в аграрній справі є якісь загальні правила і методи для вирощування культур, але, як і з кожною людиною, так і з кожною рослиною, з кожної локацією важливо все-таки використовувати індивідуальний підхід.
 «Як Ви думаєте, чому холдинги часто програють по показнику врожайності фермерським господарствам?  Тому що у фермерському господарстві фермер знає все про свою діляночку і підлаштовується таким чином під неї, щоб отримати максимальну врожайність, забезпечує оптимальні умови.  А коли є узагальнюючі принципи, технології, які холдингам затвердила десь їх рада без урахування унікальних умов на різних полях, то і результат може бути зовсім різний. Завжди потрібно дивитися, що у тебе відбувається на полі, повністю володіти ситуацією, постійно контролювати і, як то кажуть, тримати руку на пульсі», - підсумував селекціонер.